Joint venture – Vad är det?

Det är inte sällan att begreppet joint venture används inom entreprenadrätten för att genomföra en viss typ av samarbete inom ramen för byggprojekt eller inom ramen för deltagande vid upphandlingar.

Termen joint venture är vedertagen såväl internationellt som nationellt. Ordagrant skulle det kunna översättas till gemensamt risktagande. Exempel på synonyma svenska termer är samriskföretag, samarbetsbolag, konsortier och gemensamt företag. Ett joint venture kan drivas i olika civilrättsliga former som t.ex. enkelt bolag, handelsbolag och aktiebolag.

Gemensamma drag hos joint venture avtal

Gemensamt för alla joint venture är att två eller flera samägare är bundna av ett avtal om samarbete och att samägarna gemensamt genom avtal utövar det bestämmande inflytandet.

Det är vanligast att termen joint venture används för gemensamma tidsbestämda projekt varvid parterna tilldelas vissa roller eller olika åtaganden utan att verksamheten nödvändigtvis utövas genom ett samägt aktiebolag. Bildas ett gemensamt aktiebolag styrs nämligen projektet närmast av ägarandelar, aktieägaravtal och aktiebolagsrättsligt regelverk.

Däremot ställs den juridiska tolkningen av ett joint venture oftast på sin spets när samarbetet inte är formellt bolagiserat utan endast avtalsrättsligt reglerat. Närmast till hands ligger i detta fall att ett joint venture konstituerar ett enkelt bolag eller ett handelsbolag. Det gemensamma risktagandet är då oftast någorlunda jämnt fördelat mellan parterna och vägledning om de rättsliga förpliktelserna kan hämtas ur Lag (1980:1102) om handelsbolag och enkla bolag.

Är det fler än två parter regleras rollfördelningen i ett projekt normalt i ett konsortialavtal som i praktiken kan vara väldigt omfattande beroende på hur samarbetet, utförandet, den ekonomiska insatsen och nyttan fördelas mellan parterna.

Riskfördelning i Joint Venture Avtal

Samarbete och riskfördelningen kan i praktiken se ut på olika sätt och i entreprenadrättslig praxis används ofta terminologin för att diskutera ett samarbete som egentligen är tänkt som något helt annat och skriftliga avtalsregleringar uteblir eller bristfälliga. Det är därför av vikt att inte fastna i joint venture-begreppet utan att ta en närmare titt på vad parterna vill åstadkomma genom samarbetet och hur avtals- och styrkeförhållanden ska tolkas i det enskilda fallet. Vid upphandlingar kan det förekomma att en part vinner en upphandling som denne planerat att genomföra med ett annat bolag. Den upphandlade parten förblir ensamt ansvarig gentemot upphandlaren och det är tveksamt om samarbetet därmed innebär ett gemensamt risktagande gentemot upphandlaren även om detta varit avsikten. Likväl kan samarbetet mellan parterna betecknas som joint venture. Utgångspunkten är dock generellt att risktagandet ska vara just gemensamt.

Hur kan Terra Advokat hjälpa dig med joint venture avtal?

Terra Advokat hjälper dig som gemensamt med någon annan ska driva ett projekt och där ni vill fördela riskerna lika sinsemellan. Vi hjälper er att upprätta ett rättssäkert avtal som också speglar och är anpassat för det gemensamma projektet. På så sätt kan ni garantera er ett säkert och smidigt arbete i det gemensamma projektet med ett avtal som är skräddarsytt för just er situation.

Terra Advokat bistår även med allmän rådgivning och effektiv problemlösning vid händelse av att avtalet kanske inte blivit riktigt som ni tänkt er. Kontakta oss på Terra Advokat om du behöver hjälp eller har frågor om Joint Venture avtal.

 

Ta del av ytterligare inlägg

Dispute Resolution

Skiljeförfarande – Vad är det?

Skiljefarande är en kommersiell tvistelösningsform som sker efter överenskommelse mellan två kommersiella aktörer. Det är således inget förfarande som part kan ensidigt påkalla utan måste

Läs mer »
Forceringskostnader

Forcering – hur fungerar det?

Det nog mer vanligt än ovanligt att det uppkommer omständigheter vid utförandet som hindrar entreprenören att färdigställa arbetet inom kontraktstiden. 4 kap. 3 § AB

Läs mer »
Överlåta aktier

Överlåta aktier och bolag

Att överlåta aktier och, särskilt, hela aktiebolag är komplext då förvärvet förutsätter kunskaper inom ett flertal områden som till exempel den aktuella branschen, ekonomi och

Läs mer »