Överlåta aktier och bolag

Att överlåta aktier och, särskilt, hela aktiebolag är komplext då förvärvet förutsätter kunskaper inom ett flertal områden som till exempel den aktuella branschen, ekonomi och juridik. Anledningen är heller inte helt förvånande. Det gäller inte enbart att hålla koll på “aktien i sig” (till exempel försäkra sig om att den inte är pantsatt eller liknande); det gäller även att analysera den verksamhet som aktien avser. Terra Advokat förser entreprenörer med juridisk rådgivning i aktietransaktioner, både som köpare och säljare. Vi arbetar alltid med klientens intresse i fokus och är alltid lyhörda för deras mål och behov.

Vad innebär att överlåta aktier och bolag?

Att överlåta aktier, oavsett om det är en bolagsöverlåtelse eller inte, innebär att säljaren slutligen avhänder sig aktierna till köparen. Båda delarna bygger ofta på varandra då försäljning av ett aktiebolag ofta sker genom att själva aktierna överlåts till säljaren – alternativet till att sälja aktierna i ett aktiebolag är oftast inkråmsöverlåtelser. Skillnaden mellan att sälja en del av aktiebolagets aktier (överlåta aktier) kontra att sälja alla aktiebolagets aktier (överlåta bolaget) är därför snarast en skillnad i hur stor andel av aktierna som överlåts.
För flera kan denna skillnad verka orelevant eller till och med försumbar. Men som vi kommer gå igenom nedan är det markanta skillnader i allt från själva köpprocessen och värderingen till riskhanteringen, avtalsskrivandet och mycket mer.

Överlåta aktier

Aktier räknas som lös egendom varför köplagen (1990:931) är tillämplig som utgångspunkt. I många fall bedömer emellertid parterna att köplagen inte alltid är särskilt lämplig beaktat aktiens unika karaktär – och parterna är som regel fria att frångå köplagen genom avtalet. En aktie representerar ett antal rättigheter som tillkommer ägaren i proportion till aktiebolaget. En aktie ger till exempel ägaren en viss rösträtt och rätt till utdelning. Därför är det inte aktien i sig som gör köparen intresserad av att förvärva aktier i sig själva, intresset är snarare kopplat till det bakomliggande aktiebolaget. Det är därför vanligt att parterna avtalar bort stora delar av köplagen för att i stället reglera sina egna villkor.

I fall där köparen förvärvar en del av aktierna i ett aktiebolag från säljaren (alltså mindre än 100 procent) är det inte ovanligt att köpehandlingen är relativt kortfattad. I många fall regleras aktieöverlåtelsen i en s.k. ”avräkningsnota” som huvudsakligen tar upp parterna, pris, specifikation av aktierna, vissa av säljarens garantier och tillträdesdatum.

Det finns tekniskt sett ingen formkrav för aktieöverlåtelser eller ens ett krav på skriftligt avtal. Detta rekommenderas däremot starkt. Anledningen är främst av dokumentations/-bevisskäl. Om det är så att det skulle uppstå frågor kring aktieöverlåtelsen är det viktigt att kunna uppvisa att transaktionen överhuvudtaget skett; särskilt eftersom det idag är ovanligt med fysiska aktiebrev. Muntliga aktieöverlåtelser kan även bli ett problem för särskilt köparen när förvärvet meddelas till aktiebolagets styrelse för att få in köparens förvärv i aktieboken. Tänk även på att om det finns fysiska aktiebrev så måste dessa överlämnas i samband med tillträdet.

Överlåta bolag

Att ”överlåta ett aktiebolag” kan ske främst på ett av två sätt. Ett alternativ är att aktiebolaget överlåter inkråmet (inkråmsöverlåtelse). Det säljande aktiebolaget förblir därmed intakt med avdrag för det som överlåtits. I fall där ett aktiebolag ämnar överlåta allt sitt inkråm och sin verksamhet (eventuellt för att aktieägarna inte vill driva bolaget vidare) är alternativet främst att köparen i stället förvärvar aktiebolaget genom att förvärva samtliga aktier.

Att överlåta ett bolag genom att sälja samtliga aktier är väsentligen mer komplicerat än begränsade former av aktieöverlåtelser som vi gick igenom ovan. I överlåtelser av hela aktiebolag präglas processen av noggranna undersökningar och omfattande analyser. Det ska även tilläggas att processen att förvärva ett aktiebolag kan ta väldigt lång tid (upp till flera år).

Ordningen att förvärva ett aktiebolag ser olika ut från fall till fall. Det är emellertid inte ovanligt att processen (kortfattat) går till som följande:

  1. Köparen eller säljaren lämnar ett förslag till den andre att köpa/sälja bolaget.
  2. Om motparten är intresserad brukar parterna ingå någon form av sekretessavtal avseende den information som kommer att delas.
  3. Med sekretessavtalet avklarat brukar parterna utbyta relevant information avseende köpet. Detta går ofta till som att köparen ställer olika frågor avseende verksamheten som säljaren besvarar. Därefter brukar köparen lämna ett indikativt (ej slutligt) anbud.
  4. Om säljaren är intresserad av köparens anbud är nästa steg en företagsbesiktning (på engelska ”Due Diligence”). Det innebär att köparen granskar aktiebolaget, dess verksamhet, avtal med mera samt ställa ytterligare frågor till säljaren. Detta steg är ett av de mer komplicerade och fordrar som regel kunskap inom allt från ekonomi till juridik och redovisning.
  5. Om köparen fortfarande är intresserad efter företagsbesiktningen lämnas ett slutligt, bindande anbud. Anbudet och övriga aspekter av affären (säljarens garantier, tillträde med mer) diskuteras.
  6. Om parterna är överens förhandlas ett aktieöverlåtelseavtal. Även denna process är tämligen komplicerad då parterna förväntas förhandla ett stort antal aspekter vars detaljer de nödvändigtvis inte tänkt på (till exempel säljarens garantier, hantering vid tillträde, skadefrågor med mera). Därefter registreras ägarbytet (ny styrelse, VD med mera) hos Bolagsverket och hos andra myndigheter/organisationer som är relevanta.

 

Processen att ta sig igenom samtliga av ovan steg är som sagt komplicerat men det är otroligt viktigt att alla delar blir rätt. Det finns väldigt många delar av en bolagsaffär som kan gå snett så det gäller att ha ett skriftligt avtal vars villkor noggrant övervägts av båda parterna. Liksom i fallet där enstaka aktier överlåts är det vanligt att köplagen avtalas bort i aktieöverlåtelseavtalet (bolagsöverlåtelser). Vad som definieras som fel, vad parternas skyldigheter är med mera bestäms således främst i avtalet.

Förebyggande åtgärder och rådgivning

Oavsett om du ska sälja enstaka aktier i ett aktiebolag eller ett bolag i dess helhet är det viktigt att du:

§ tar dig tid att noggrant överväga affären och riskerna. Detta gäller främst i överlåtelser av bolag (samtliga aktier) men bör även naturligtvis beaktas vid överlåtelser av aktier överhuvudtaget.

§ arbetar systematiserat och proaktivt. Som exempel är det en god idé att kommunicera skriftligt i den grad som går. Efter möten eller telefonsamtal kan parterna summera samtalet i ett mejl eller dylikt i syfte att dokumentera vad som sagts.

§ inte är rädd för att ställa frågor. Även små missförstånd kan medföra enorma konsekvenser för affären och då många bolagsöverlåtelser innefattar miljontals kronor kan skadan bli lika enorm. Om du undrar över något är det en god idé att ställa den frågan till motparten. Vid mer omfattande hjälp eller bistånd med att genomföra affären kan det vara en god idé att anlita en advokat eller juridiskt ombud.

Hur Terra Advokat kan hjälpa dig

Terra Advokat har god erfarenhet av överlåtelser av både aktier och aktiebolag i dess helhet. Terras team kan bistå dig som köpare eller säljare genom hela förvärvet. Vi ser såklart alltid till att designa teamet så att du får tillgång till optimal kunskap och erfarenhet. Detta gäller oavsett om det är en begränsad fråga, avtalsgranskning eller någonting annat.

Ta del av ytterligare inlägg

Regressfordran

Regressfordran

Regress betyder att gå tillbaka eller att återvända och i juridiken talar man ibland om regressrätt och regressfordran. Regressrätten innebär en rätt för den som

Läs mer »
Delad entreprenad

Delad entreprenad

En delad entreprenad är namnet på den upphandlingsform som är en av de vanligaste upphandlingsformerna vid upphandling av en entreprenad. Generalentreprenad är ett annat exempel

Läs mer »