Riktad nyemission

En riktad nyemission är en nyemission av aktier som riktas mot en specifik grupp av personer. Vid nyemissioner, alltså där aktiebolaget emitterar nya aktier, är
huvudregeln att teckningsrätten tillkommer de befintliga aktieägarna, som regel i
proportion till deras tidigare innehav. Tanken är att alla befintliga aktieägare ska få
samma rätt att ”försvara” sitt procentuella innehav i aktiebolaget. Det ska däremot
uppmärksammas att denna förtursrätt till att teckna aktier i nyemissioner kan fördela sig annorlunda om aktiebolaget, som exempel, har olika aktieslag. Artikeln utgår från privata aktiebolag.

Varför vill man ”rikta” en nyemission?

Att genomföra en nyemission är något som de flesta aktiebolagen gör endast ett fåtal gånger i sin ”livstid”. Skälet till nyemissionen kan vara flera varav två relativt vanliga skäl är att antingen helt enkelt tillskjuta kapital eller för att få in en ny aktieägare (till exempel av samarbetsskäl). I det förstnämnda fallet kan situationen vara så att befintliga aktieägare antingen saknar möjlighet att eller helt enkelt inte vill tillskjuta ytterligare kapital. Om aktiebolaget i stället hittar en extern investerare (oavsett om det är ett större investmentbolag eller en närstående) kan denne i så fall tillskjuta kapital.

Om situationen är som i det andra fallet, att det finns en person/bolag som
aktiebolaget vill knyta närmare band till, kan ett alternativ vara att låta personen
teckna aktier i bolaget. Att låta nyckelpersoner teckna aktier i bolaget är inte ovanligt och anses i flera fall vara en bra metod för att skapa motivation. Nyckelpersonen som ofta är en chef, konsult eller expert och om denne känner att det finns ett personligt intresse i bolaget, att denne får ”en del av kakan” om det går bra för aktiebolaget, ökar motivationen att göra ett bra jobb. Ett tredje fall, som dock torde vara rätt ovanligt, är att rätten att teckna aktier i nyemissionen tillkommer endast vissa befintliga aktieägare. Som exempel kan nämnas att aktiebolaget behöver finansiering men varken fått lån eller hittat någon extern finansiär.

Hur riktas en nyemission?

Vid nyemission börjar processen generellt med ett styrelseförslag som därefter
presenteras och hanteras på en bolagsstämma (antingen en extra bolagsstämma
eller på årsstämman). Om däremot nyemissionen ska riktas, det vill säga att
företrädesrätten ska frångås, är det viktigt att tänka på bland annat följande:

  • I förslaget måste styrelsen specificera vilken annan person än befintliga
    aktieägare som ska ha rätt att teckna aktier, hur många aktier, till vilket
    teckningskurs med mera. Det måste även vara tydligt att företrädesrätten ska
    frångås.
  • Vid stämman gäller speciella majoritetsregler. För frångående av företrädesrätten krävs stöd av (i) två tredjedelar av de avgivna rösterna och (ii) de företrädda aktierna.

Några viktiga frågor

Att låta utomstående teckna aktier har en potentialitet att resultera i någonting väldigt positivt, oavsett om den är finansieringsbehov eller intresse att samarbeta med någon som varit skälet. Innan någon utomstående får teckna aktierna är det däremot viktigt att tänka på hur framtiden ska se ut. Några viktiga frågor som befintliga aktieägare bör tänka på är:

  • Om utomstående ska få teckna aktier bör befintliga aktieägare se över
    aktieägaravtalet – är det anpassat efter de nya förutsättningarna som den
    utomstående personen innebär?
  • Om de befintliga aktieägarna inte har något aktieägaravtal bör detta
    övervägas.
  • Vad är den nya aktieägarens intressen? Beroende på den nya aktieägarens
    intressen kommer denne att utöva sitt inflytande över aktiebolaget på olika sätt. Särskilt i mindre bolag med en ensam eller några få aktieägare kan detta medföra relativt stora ändringar.
  • Hur många aktier ska den nya aktieägaren få emittera i nyemissionen? Detta är dels en finansiell fråga, dels en strategisk fråga. Å ena sidan vill aktiebolaget hämta in kapital vilket även torde vara i befintliga aktieägares intresse. Å ena sidan kommer befintliga aktieägare behöva ge upp en del av sitt procentuella innehav i aktiebolaget. Här är det således inte uppenbart att aktiebolagets och aktieägarnas intressen är desamma.

Hur kan Terra hjälp till?

Terras affärsjuridiska team bistår klienten i aktiebolagsrättsliga frågor inom till
exempel nyemissioner, oavsett om de är riktade eller är med förtur. På Terra får
klienten alltid ett personligt bemötande och kan räkna med personanpassad service.

Ta del av ytterligare inlägg

avbeställning och slutavräkning i entreprenad

Avbeställning enligt AB 04

I 6 kap. 11 § AB 04 den så kallade slutavräkningsregeln, vilket innebär att enslutavräkning ske mellan summan av avgående arbeten och summan avtillkommande arbeten.

Läs mer »
entreprenadupphandling

Entreprenadupphandling

En entreprenad som en exempelvis en kommun upphandlar genom lagen (2016:1145) om offentlig upphandling, ”LOU”, brukar ibland kallas för en entreprenadupphandling. När det gäller entreprenadupphandling

Läs mer »