Forcering – hur fungerar det?

Det nog mer vanligt än ovanligt att det uppkommer omständigheter vid utförandet som hindrar entreprenören att färdigställa arbetet inom kontraktstiden. 4 kap. 3 § AB 04 räknar upp ett antal omständigheter som ger entreprenören rätt till erforderlig förlängning av kontraktstiden. När någon av dessa omständigheter föreligger ska entreprenören underrätta beställaren utan dröjsmål och därefter ska parterna komma överens om detta föranleder ändring av kontraktstiden.

För att minska eller undvika förlängning av kontraktstiden kan beställaren begära att forcering av entreprenaden enligt 4 kap. 6 § AB 04. Entreprenören är vidare skyldig att vidta forceringsåtgärder på beställarens bekostnad efter skriftlig beställning. Genom praxis har det dock fastslagits beställning av forcering även kan ske muntligen. Entreprenören bör emellertid alltid begära en skriftlig beställning.

Undantag för entreprenörens skyldighet att vidta forcering kan dock föreligga om det skulle medföra väsentliga olägenheter för entreprenören.

Forcering utan beställning

Det kan även förekomma att beställaren inte medger förlängning av kontraktstiden. I syfte att undvika förseningsvite kan entreprenören vidta forceringsåtgärder utan att beställning har skett. För att forcering ska kunna ske utan en sådan beställning måste entreprenören kunna visa på att det föreförelegat rätt till förlängning av kontraktstiden enligt 4 kap. 3 § AB 04.

Rätten till ersättning för sina forceringskostnader hänger således ihop med
entreprenörens rätt till tidsförlängning. Om det visar sig att det inte förelegat rätt till tidsförlängning finns heller ingen rätt till ersättning för entreprenörens
forceringskostnader.

Innan forcering utan beställning kan vidtas måste entreprenören skriftligen underrätta beställaren om detta samt redovisa den beräknade kostnaden för forceringen. Om beställaren sedan sådan underrättelse medger förläning ska entreprenören omedelbart avbryta forceringen.

Vilka forceringskostnader är ersättningsgilla?

Som angavs ovan måste entreprenören redovisa den beräknade kostnaden för
forceringen när denne ska vidta forcering utan en beställning. Vilka extrakostnader som räknas som ersättningsgilla forceringskostnader är lika svårt att fastställa vare sig det finns en beställning om forcering eller inte. Även om domstolarna meddelat ett antal domar i frågan om forceringskostnader visar praxis på att det är fortsatt svårt för entreprenören att få ersättning. Domstolarna ställer nämligen höga krav på entreprenörens agerande och bevisning, varför denna typ av process kan anses medföra stora risker för en entreprenör som tvingas vidtar forceringen med risken att denne inte få betalt för alla sina kostnader.

Forceringskostnader avser exempelvis kostnad för extra resurser som entreprenören tar in för att förkorta kontraktstiden såsom extra personal, inhyrning av fler entreprenadmaskiner och m.m. Det kan även innebära ökad projektering eftersom arbetet behöver omdisponeras eller att entreprenören behöver arbeta under obekväma arbetstider. Entreprenören kan även erhålla ersättning för effektivitetsförluster och andra kostnader som drabbat entreprenören för att anpassa sina arbeten, men sådana kostnader är ofta svåra att uppskatta. En markentreprenör som tvingas vidta forceringsåtgärder under vinterperiod drabbas både av extrakostnader för forceringen i sig, och på grund av att arbetet behöver utföras under ogynnsamma förhållanden.

Med hänsyn till risken att en entreprenör som ådrar sig extrakostnader vid forcering är det rekommenderat att denne stämmer av med jurist för att klargöra vilka kostnader som är ersättningsgilla och hur dessa ska styrkas.

Så kan Terra Advokat hjälpa dig

Entreprenadrätt är Terra Advokats kärnområde vilket innebär att vi arbetar dagligen med frågor som berör hinder och forcering. Genom att i tidigt skede kontakta oss minskar ni risken att inte ådra er kostnader som inte senare kommer att ersättas, eller för att fastställa huruvida det föreligger rätt att vidta forcering utan beställning. Terra Advokat bistår klienter i processen innan, under och efter forcering. Vi har god erfarenhet inom både allmän domstol och skiljeförfarande.

Kontakta oss idag för att säkra din rätt vid forcering.

Ta del av ytterligare inlägg

avbeställning och slutavräkning i entreprenad

Avbeställning enligt AB 04

I 6 kap. 11 § AB 04 den så kallade slutavräkningsregeln, vilket innebär att enslutavräkning ske mellan summan av avgående arbeten och summan avtillkommande arbeten.

Läs mer »
entreprenadupphandling

Entreprenadupphandling

En entreprenad som en exempelvis en kommun upphandlar genom lagen (2016:1145) om offentlig upphandling, ”LOU”, brukar ibland kallas för en entreprenadupphandling. När det gäller entreprenadupphandling

Läs mer »