Att öppna upp ett enmansaktiebolag för externa investeringar innebär att ägaren bjuder in kapital från andra parter, vilket kan ha både ekonomiska och juridiska konsekvenser. Det finns flera metoder för att genomföra investeringar i aktiebolag, var och en med sina fördelar, risker och legala implikationer. Denna artikel går igenom de huvudsakliga investeringsmetoderna samt hur dessa kan påverka bolaget och dess ägare.
1. Ökning av aktiekapitalet: Fondemission och nyemission
a) Fondemission
En fondemission innebär att aktiekapitalet ökas genom att medel överförs från bolagets egna kapital, exempelvis från bundna reserver eller fritt eget kapital. Denna metod tillför inte nytt kapital utan används främst för att stärka bolagets balansräkning. Även om denna metod inte bjuder in utomstående att lägga in kapital i bolaget, som artikeln ändå handlar om, vill vi framhäva detta som alternativ.
Fördelar:
- Ingen dilution av ägarens andel (dilution = att befintliga aktieägares procentuella innehav av bolagets aktier förändras)
- Förbättrar bolagets finansiella stabilitet
Nackdelar:
- Tillför inga nya resurser till bolaget
b) Nyemission
Vid en nyemission emitteras nya aktier som investerare tecknar mot betalning. Detta är en effektiv metod för att tillföra nytt kapital. Nyemissioner kan ske som en företrädesemission vilket innebär att befintliga innehavare tillåts teckna aktier i proportion till deras befintliga innehav. Om det finns flera aktieslag får aktieägare som huvudregel teckna aktier i proportion till det aktuella aktieslaget. En nyemission kan även vara riktad till vissa utsedda befintliga aktieinnehavare eller externa finansiärer.
Nyemissionen är en av de absolut vanligaste metoderna för att hämta in investering i bolaget. Att metoden är vanlig innebär dock inte att en nyemission per automatik är simpel.
Fördelar:
- Tillför kapital för tillväxt och investeringar
Nackdelar:
- Kan leda till dilution av ägarens andel
2. Teckningsoptioner och konvertibler
a) Teckningsoptioner
Teckningsoptioner ger investerare rätt att i framtiden teckna nya aktier till ett förutbestämt pris. Enligt aktiebolagslagen (14 kap.) ska emissionsbeslutet innehålla tydliga villkor för utnyttjande. Teckningsoptioner fungerar som att teckningsoptionerna utfärdas till ett visst pris per option. När teckningsoptionen görs gällande sker sedan en aktieemission.
Fördelar:
- Möjliggör kapitalanskaffning utan omedelbar aktieförsäljning
- Kan användas som incitament för nyckelpersoner
Nackdelar:
- Kan medföra framtida dilution
b) Konvertibler
Konvertibler är skuldebrev som kan konverteras till aktier vid en framtida tidpunkt och utgör en hybrid mellan lån och aktier (15 kap. aktiebolagslagen). Detta är en hybridform av finansiering som kombinerar egenskaperna hos lån och aktier.
Fördelar:
- Lägre initial risk för investeraren
- Flexibilitet vid kapitalanskaffning
Nackdelar:
- Kan påverka bolagets skuldsättning
- Risk för framtida dilution
3. Aktieägaravtal och investeringsavtal
När externa investerare tillkommer är det viktigt att reglera förhållandet mellan aktieägarna genom aktieägaravtal och investeringsavtal. Dessa avtal kan innehålla villkor om:
- Rösträtt
- Utdelningspolicy
- Överlåtelse av aktier
- Exitstrategier
4. Juridiska risker och skyddsmekanismer
a) Förlust av kontroll
Externa investeringar kan minska ägarens inflytande över bolaget. För att minimera risken kan olika aktieslag med varierande rösträtt användas.
b) Konflikter mellan aktieägare
Med fler aktieägare ökar risken för meningsskiljaktigheter. Aktieägaravtal är många gånger avgörande för att förebygga och hantera konflikter.
5. Slutsats – vad är bäst?
Att tillåta investeringar i ett enmansaktiebolag kan vara en effektiv strategi för att expandera verksamheten och tillföra kapital. Det är dock avgörande att förstå de juridiska konsekvenserna och implementera skyddsmekanismer för att minimera riskerna. Genom att välja rätt investeringsmetod och säkerställa tydliga avtal kan bolagsägaren skapa en hållbar och framgångsrik struktur för framtida tillväxt.
Frågan vad som är bäst att välja vid din finansiering är en fråga som är beroende av många faktorer. Under de mest optimala förutsättningarna har bolaget både relativt god finansiell ställning och gott utrymme för förhandling. Verkligheten ser däremot ofta annorlunda ut varför bolag i ekonomiskt trångmål kan vara lämnade att acceptera eller inte acceptera ett anbud från en potentiell finansiär.
För bolaget blir det i sådana fall viktigt att tidigt skaffa sig en helhetsbild av situationen och riskbilden. För att skaffa sig denna helhetsbild är det viktigt att ha så mycket information som möjligt om den potentiella investerarens plan. Den potentiella investeraren kommer med största sannolikhet fråga dig om allt möjligt, såsom nuvarande ekonomisk situation, hur bolaget går, budgetplaner, verksamhetens utveckling med mera. Så till att även du får ställa dina frågor som varför den potentiella investeraren vill vara en del av bolaget, hur den potentiella investeraren vill hantera aktierna, hur mycket inflytande den potentiella investeraren vill ha med mera.
Terra bistår aktiebolag
Terra Advokat jobbar med aktiebolagsrätt med stort fokus på aktiebolag inom entreprenadbranschen i bred bemärkelse. Vi förstår att ägare ställs inför många komplicerade frågor inför investeringar. Terra Advokat erbjuder alltid klientanpassad rådgivning och stöd hela vägen.
Känn dig fri att kontakta mig eller någon av mina kollegor redan idag!