När stämmobeslut går snett – så klandrar du rätt!

I en samfällighetsförening fattas beslut gemensamt av medlemmarna. Men vad händer om du anser att ett beslut är felaktigt eller orättvist? Då kan du klandra beslutet, det vill säga begära en rättslig prövning för att få det ändrat eller ogiltigförklarat. Här går vi igenom vad det innebär och hur du går tillväga.

Vad innebär klandertalan?

Klandertalan är ett sätt för en medlem eller annan berörd person att ifrågasätta ett beslut som fattats på föreningsstämman. Enligt 53 § lagen om förvaltning av samfälligheter (SFL) kan du klandra ett beslut om det:

  1. Inte har gått rätt till vid omröstningen,
  2. Strider mot lagen eller föreningens regler (stadgar), eller
  3. Missgynnar enskilda medlemmar på ett orättvist sätt.

Om du vill klandra ett beslut måste du göra det inom fyra veckor från det att beslutet fattades. Väntar du längre än så, blir beslutet giltigt oavsett om det är felaktigt.

När kan ett beslut anses felaktigt?

1. Beslutet har inte tillkommit på rätt sätt

Om ett beslut har fattats utan att alla medlemmar fått korrekt information eller möjlighet att rösta, kan det vara skäl för att klandra beslutet. Till exempel om:

  • Kallelsen till stämman inte skickades ut i tid eller på rätt sätt.
  • Beslutet fattades utan att tillräckligt många röstade för det.
  • Det skedde fel i röstningen.

2. Beslutet bryter mot lagen eller stadgarna

Samfällighetsföreningens stadgar fungerar som dess regelbok. Om ett beslut går emot dessa regler eller mot svensk lag, kan det klandras. Exempel på detta kan vara:

  • Föreningen beslutar att använda föreningens pengar till något som inte ingår i dess verksamhet.
  • Ett beslut tas som endast gynnar vissa medlemmar, men missgynnar andra.

3. Beslutet är orättvist för en enskild medlem

Om ett beslut leder till att en medlem behandlas på ett oskäligt sätt, kan det vara en grund för klandertalan. Exempelvis om föreningen tar beslut som innebär att en medlem får bära en större kostnad än andra, utan rimlig anledning.

Hur går du tillväga?

Om du vill klandra ett beslut gör du så här:

  1. Samla information – Läs protokoll från stämman och kontrollera vad stadgarna säger om beslutet.
  2. Kontakta styrelsen – Ibland kan missförstånd lösas genom dialog innan en rättslig process inleds.
  3. Väck talan i mark- och miljödomstolen – Om du fortfarande anser att beslutet är felaktigt, kan du lämna in en ansökan om klandertalan inom fyra veckor. Vid ansökan bör du ta hjälp av jurist.

Vad kostar det?

Att driva en rättslig process innebär vissa kostnader. Om du förlorar kan du behöva betala både dina egna och motpartens rättegångskostnader. Därför är det viktigt att du samråder med en jurist om du har starka argument innan du går vidare med en klandertalan.

Hur kan Terra Advokat hjälpa dig?

Om du anser att ett beslut i din samfällighetsförening är orättvist eller felaktigt har du möjlighet att klandra det. För att lyckas är det viktigt att du agerar snabbt, samlar relevant information och är medveten om de ekonomiska riskerna. Kontakta mig eller någon av mina kollegor på Terra Advokat för professionell juridisk hjälp inom frågor som rör samfällighetsföreningar.

Ta del av ytterligare inlägg

Enkelt bolag

Har du och en kompis köpt en trisslott och ska dela på eventuella vinsten? Då kan ni ha ingått ett enkelt bolag! Ett enkelt bolag

Läs mer »