När en entreprenör utför arbeten åt konsumenter, det vill säga privatpersoner, finns det lite andra saker att tänka på än när arbetet utförs åt en annan näringsidkare. Ett vanligt arbete som många entreprenörer gör för konsumenter är att uppföra eller bygga till ett en- eller tvåbostadshus, så det vill säga en småhusentreprenad. Här gäller det att informera sig om vilka regler som gäller. Vid sådana arbeten gäller nämligen konsumenträttsliga regler. Terra Advokat är vana vid frågor om småhusentreprenader och hjälper gärna till att guida dig rätt.
Vad är en småhusentreprenad?
Med begreppet småhusentreprenad menas ett uppförande eller tillbyggnad på en- eller tvåbostadshus samt fritidshus, som en näringsidkare utför åt en konsument. Om det i ett avtal om en sådan tjänst ingår uppförande eller tillbyggnad av en komplementbyggnad anses också den tjänsten som en småhusentreprenad. Ombyggnader och arbeten av mindre omfattning
faller utanför begreppet småhusentreprenad.
Konsumenttjänstlagen och småhusentreprenader
Konsumenttjänstlagen gäller avtal om tjänster som näringsidkare utför åt konsumenter. I lagen finns särskilda bestämmelser om småhusentreprenad i 51 – 61 §§, som ger konsumenten ett starkt skydd. Till exempel gäller det som konsumenten påstår har avtalats om arbetets omfattning, priser eller grunderna för hur priset bestäms, tiden för betalning och tiden för arbetets avslutande, om inte annat framgår av ett skriftligt avtal eller av omständigheterna i övrigt. I den mån inget annat framgår av 51 – 61 §§ är lagens allmänna bestämmelser även tillämpliga på småhusentreprenader. Det finns alltså en mängd regler som gäller och lagen är till för att skydda konsumenter när de köper tjänster av en näringsidkare.
Om du som entreprenör ska utföra en småhusentreprenad är det bra att se till att avtalet er emellan är skriftligt. Det är då lättare att bevisa vad det är ni kommit överens om. Ett bra tips är också att ni inte använder er av vaga begrepp då missförstånd om begreppets innebörd lätt kan uppstå. Om något är oklart, se till att definiera vad som menas för att undvika missförstånd längre fram.
Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader (ABS 18)
ABS 18 är ett standardavtal som kan användas när det handlar om småhusentreprenader. ABS 18 är baserat på konsumenttjänstlagen. Observera att när det gäller reparations- och ombyggnadsarbeten bör man i stället använda sig av de allmänna bestämmelserna som ges i ett annat avtal som heter Hantverkarformuläret 17. Det finns ett kontraktsformulär framtaget av bland annat Konsumentverket, som är avsett att användas vid uppförande och tillbyggnad
av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som en näringsidkare utför åt en konsument. Detta kan med fördel användas.
Tilläggsarbeten i småhusentreprenader
I konsumenttjänstlagen förekommer inte begreppet ÄTA-arbeten. Begreppet ”tilläggsarbeten” förekommer dock. Om det när tjänsten utförs framkommer behov av arbete som på grund av sitt samband med uppdraget lämpligen bör utföras samtidigt med detta (tilläggsarbete), ska näringsidkaren underrätta konsumenten och begära dennes anvisningar. Näringsidkaren är alltså skyldig att ta kontakt med konsumenten då ett tilläggsarbete aktualiseras. Skyldigheten
är dock begränsad till situationer som med fog kan sägas ligga inom ramen för
näringsidkarens så kallade omsorgsplikt. Det finns en särskild bilaga till kontraktsformuläret avseende småhusentreprenader som man kan använda sig av vid ändringar och tilläggsarbeten.
Terra Advokat kan hjälpa till vid frågor om småhusentreprenader
Terra Advokat erbjuder expertis vad gäller entreprenadrätt i stort och kan därför också erbjuda expertis och rådgivning vad gäller småhusentreprenad. Terra Advokat kan även bistå vid tvistelösning som rör småhusentreprenader.