Starta företag – vad ska man tänka på?

För den som funderar på att starta eget företag finns det flera frågor man behöver reda ut innan det väl är dags för uppstarten. Vanliga frågor man bör fundera över är hur processen för att starta företag ser ut, vad man vill uppnå med sitt företagande samt i vilken form företaget ska bedrivas. Frågorna kan kännas övermäktiga. En första start är att identifiera affärsidén, vad det är man vill göra i sitt företag. När väl idén är på plats gäller det att försöka omvandla den i praktiken. Man kan med fördel försöka att nätverka med personer som har gjort samma resa, för att ta reda på vad man ska och inte ska göra. Man kan även göra en checklista med vad man behöver ta reda på och hur. På så sätt kan man se vilka steg man behöver ta för att starta upp verksamheten. Att starta företag kan kännas läskigt, men man kan minimera utrymmet för misstag genom att göra ett ordentligt ”förarbete”!

Olika företagsformer

Det finns olika företagsformer att välja på. Aktiebolag, enskild firma, och handelsbolag är alla exempel på olika företagsformer. Läs in dig på vad de olika företagsformerna innebär och försök identifiera vad som skiljer dem åt och vilken form som skulle passa ditt företag bäst. Det främsta kännetecknet för ett aktiebolag är att ägarna till det har ett juridiskt ansvar som är begränsat, till skillnad från en enskild firma där man blir personligt ansvarig för företagets ekonomi. En enskild firma kan fungera bra om det rör sig om ett mindre företag som inte har några anställda. Det är vanligt att nya företagare först startar en enskild firma och sedan övergår till ett aktiebolag när verksamheten växt till sig. När ett aktiebolag startas måste man sätta in 25 000 kr i så kallat aktiekapital. Därutöver gäller det att skriva en stiftelseurkund, en bolagsordning och välja ett företagsnamn. Företag som bedrivs i aktiebolagsform ska även ha en årsstämma där beslut som rör verksamheten tas och där man även väljer in de som ska sitta i styrelsen i företaget. Personerna som väljs in som styrelseledamöter kan vid styrelsemöten ta beslut i vissa frågor.

Sätt upp ett mål och identifiera riskerna

För att bedriva ett företag på ett framgångsrikt sätt är det bra att sätta upp mål för verksamheten. Det gäller både långsiktiga ekonomiska mål och mer kortsiktiga sådana. Det är viktigt att man är införstådd med vad verksamheten kommer att innebära vad gäller tid och ekonomi. Affärsidén måste vara vettig. Innan företaget startas upp måste man därför identifiera vilket behov det finns av tjänsterna eller uppdragen man tänker erbjuda. Vem är den potentiella kunden? Man behöver också tänka på vilka konkurrenter som finns på marknaden och hur man ska förhålla sig till dessa. Att identifiera riskerna med företaget är också viktigt. Det är tyvärr inte ovanligt att företaget överskattar inkomsterna och därför får in mindre än vad som var beräknat, eller att man inte är tillräckligt påläst och insatt i regelverk kring företagande. Därför är det att rekommendera att göra någon slags riskanalys för att på bästa sätt förbereda sig inför uppstarten av företaget. Naturligtvis är detta relevant även senare när företaget är i gång, för att se till att verksamheten löper på så bra som möjligt.

Administration och marknadsföring för företaget

Till företagandet hör det oundvikligen till en del administration och marknadsföring. Vad gäller administrationen gäller det att tänka på att ordna med F-skatt, registrera företaget och kanske även att anmäla företaget som arbetsgivare. Om man driver verksamhet där man ska betala eller få tillbaka moms, ska det också registreras hos Skatteverket. Det kan vara skönt att få hjälp vad gäller bokföringen och redovisningen i företaget. Kontrollera om det krävs en revisor. Tveka inte att ta hjälp av personer som är kunniga inom området ekonomi och som kan bistå dig i det. Man bör se över vilka försäkringar som finns och som du, ditt företag och eventuella anställda personer i företaget kan behöva. Det är alltid att rekommendera att ha skriftliga avtal med exempelvis leverantörer, att ha koll på vad avtalen gäller samt hur länge avtalen löper. Vad gäller den juridiska biten med avtal med mera är det bra att konsultera en jurist eller advokat om oklarheter uppstår.

Det gäller idag att synas på ett annat sätt än som kanske krävdes förr. Om företaget ska ha en hemsida, vilket är att rekommendera, kan man behöva hjälp med att lägga upp en sådan. Kanske ska man skaffa ett konto på sociala medier där företaget marknadsförs. Man bör tänka över hur man önskar att företaget presenteras utåt i form av layout och text. Det är viktigt att presentera sig och sitt företag så att det blir synligt för utomstående. Finns det någon branschorganisation du kan gå med i är det bra. Kanske finns det även mässor där det finns möjlighet för dig att ställa ut. Det finns med andra ord en hel del att tänka på vad gäller marknadsföringen. 

Terra Advokat kan hjälpa dig som funderar på att starta företag

Terra Advokat kan som rådgivare bistå dig som går i tankarna att starta företag. Ingen fråga är för liten (eller för stor!). Vårt kunniga team av advokater och jurister finns tillgängliga för att besvara de frågor som kan uppstå om du går i tankarna att starta företag. Du når oss på 08-80 40 00 eller info@terraadvokat.se.

Ta del av ytterligare inlägg

Regressfordran

Regressfordran

Regress betyder att gå tillbaka eller att återvända och i juridiken talar man ibland om regressrätt och regressfordran. Regressrätten innebär en rätt för den som

Läs mer »
Delad entreprenad

Delad entreprenad

En delad entreprenad är namnet på den upphandlingsform som är en av de vanligaste upphandlingsformerna vid upphandling av en entreprenad. Generalentreprenad är ett annat exempel

Läs mer »