En samfällighet består av de fastigheter som har andel i en viss egendom. Det är inte ovanligt att ett radhusområde eller ett fritidshusområde har andel i en gemensam väg eller ett gemensamt grönområde. Samfälligheten måste förvaltas på något sätt och detta kan ske antingen genom så kallad delägarförvaltning eller genom en särskild samfällighetsförening. I denna artikel fokuserar vi på samfällighetsföreningar specifikt. Föreningen är en juridisk person vilket innebär att den har både rättigheter och skyldigheter. Medlemmar i samfällighetsföreningen är ägarna till fastigheterna som har andel i samfälligheten. Den som äger en fastighet som har andel i en samfällighet är per automatik medlem i den samfällighetsförening som tar hand om samfälligheten. Vid tvister är det inte styrelsen eller en enskild styrelseledamot som är part utan föreningen. Advokaterna och juristerna hos Terra Advokat kan som vana rådgivare i juridiska frågor bistå dig som har hamnat eller riskerar att hamna i tvist med en samfällighetsförening.
Vad är en samfällighetsförening och hur kan tvister uppstå i en samfällighetsförening?
Regleringen för samfällighetsföreningar återfinns i lagen om förvaltning av samfälligheter (1973:1150). Samfällighetsföreningen förvaltar samfälligheten. Denna utgör alltså en egen juridisk person. Likt ett aktiebolag eller en ekonomisk förening ska en samfällighetsförening ha en styrelse. Det är styrelsen som företräder föreningen och tecknar firman. Styrelsen kan ingå avtal för föreningens räkning. Vid tvist är det styrelsen som företräder föreningen, men det är föreningen som är part. En eller flera kan utses till firmatecknare i föreningen. Styrelsen kallar till möten och föreningsstämmor. Vidare har samfällighetsföreningen stadgar och regler som styr föreningens arbete och som givetvis ska respekteras. Stadgarna reglerar exempelvis vilken avgift som medlemmarna ska betala för förvaltningen av samfälligheten.
Föreningsstämmans beslut utgörs av den mening som har fått flest röster. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Val utgörs dock vid lika röster genom lottning. Tvister kan, precis som i andra föreningar, uppstå. Många gånger kan man försöka lösa vissa typer av meningsskiljaktigheter genom kommunikation. Ibland får man tyvärr inse att det kanske fattas beslut på föreningsstämman som man egentligen inte håller med om själv. Man får i sådana lägen försöka se till vad som är bäst för föreningen och dess medlemmar i stort.
Anser styrelseledamot eller sådan medlem eller innehavare av rättighet i delägarfastighet vars rätt beröres att beslut som fattas på föreningsstämma ej tillkommit i behörig ordning eller att det strider mot lagen om förvaltning av samfälligheter eller annan författning eller mot stadgarna, får denne klandra beslutet genom att väcka talan mot föreningen hos mark- och miljödomstolen. Klander av föreningsstämmans beslut kan alltså komma i fråga under vissa förutsättningar.
Processen för att lösa en tvist i en samfällighetsförening
En klandertalan väcks i mark- och miljödomstol och innebär i korthet att man stämmer föreningen. En klandertalan som grundas på ett beslut som inte tillkommit i behörig ordning eller i annat fall kränker medlems rätt måste dock väckas inom fyra veckor från dagen då beslutet fattades. Annars riskerar man att beslutet blir gällande. När talan väckts kan mark- och miljödomstolen besluta om att föreningstämmobeslutet tills vidare ej får verkställas.
Förebyggande av tvister i en samfällighetsförening
Det är värdefullt att ha en bra dialog med samfällighetsföreningen för att undvika tvister. Man kan komma långt genom att försöka prata med varandra! Det är under vissa förutsättningar möjligt med en klandertalan och ett juridiskt ombud kan hjälpa dig att identifiera om det kan bli aktuellt med en sådan talan.
Hur kan Terra Advokat hjälpa dig vid en tvist i en samfällighetsförening?
Terra Advokat har lång erfarenhet av att hjälpa till i frågor kring tvistelösning i allmänhet och kan därför också erbjuda rådgivning eller biträde avseende tvister i samfällighetsföreningar.