Koncerner
En koncern kan beskrivas som en grupp av företag med någon form av gemensamt ägande. Oftast finns det ett ”moderbolag” som i sin tur äger aktier i ett eller flera ”dotterbolag”. Men varför ska man ha flera företag?
I denna artikel går vi kort igenom koncerner, risker och fördelar och framför allt hur du i entreprenadbranschen kan tänka.
Varför en koncern?
Anledningen till att ha flera olika företag kan vara många. Ett av skälen är att sprida funktionerna till separata aktiebolag så att inte hela verksamheten riskeras i varje ”gren”. Som exempel på vanligt upplägg är att det finns ett ”driftbolag” där själva verksamheten utövas, där personalen är anställda med mera. Därutöver finns ett separat aktiebolag som äger mer värdefulla tillgångar såsom maskiner och fastigheter. Om driftbolaget måste ha maskinerna eller fastigheten kan det separata bolaget sedan hyra ut tillgångarna till driftbolaget.
Äkta eller oäkta koncern?
Det är en stor skillnad mellan s.k. äkta och oäkta koncerner. En äkta koncern föreligger när båda aktiebolagen i sin tur ägs av ett aktiebolag. Om en äkta koncern föreligger finns en möjlighet till skatteutjämning och koncerninterna lån. I en oäkta koncern ägs aktiebolagen av samma person, men en fysiska person. I en oäkta koncern finns inte möjligheter att skatteutjämna och lån blir svårare eftersom de måste föreligga affärsmässiga skäl.
För- och nackdelar
En generellt stor fördel med en koncern är som sagt att det är möjligt att riskfördela verksamheten. Om driftbolaget skulle gå i konkurs, vilket tyvärr händer, påverkar detta som klar huvudregel inte det andra aktiebolaget där tillgångarna ligger.
Med detta sagt innebär det däremot inte att strategin får innebära att man på ett otillbörligt sätt undandrar tillgångar från ett aktiebolag eller använder ett separat bolag för stora risker; i vissa fall kan det leda till ansvarsgenombrott.
Nackdelarna med en koncern är främst ökade kostnader och administration; i stället för att driva ett aktiebolag ska flera drivas. I en äkta koncern föreligger även en skyldighet att upprätta koncernredovisning.
Koncern – bra eller dåligt?
Tyvärr finns det inget universellt svar till om en koncern är bra eller dålig; det beror på. Den entreprenör som funderar på om flera aktiebolag är någonting att ha kan, grovt förenklat, ställa sig följande frågor:
- Är mitt aktiebolag exponerat för högre risk; till exempel arbetar verksamheten på låga vinstmarginaler eller höga kostnader?
- Har mitt aktiebolag stora tillgångar; har bolaget flera värdefulla maskiner eller fastigheter?
- Finns administrationen redan på plats; har ni till exempel redan en eller flera personer som arbetar med administration och har kompetensen att arbeta med flera aktiebolag?
- Hur stort är bolaget generellt? Om bolaget har hög omsättning, värdefulla tillgångar med mera talar detta för att sprida risken på flera aktiebolag.
Hur går man till väga?
Det finns flera sätt att fördela verksamheten till flera aktiebolag. Vilket sätt som är lämpligast beror på flera faktorer.
Det vanligaste är nog att egendomen överlåts direkt mellan företagen, alltså ett köp. Ett köp är i sig inte formbundet innebärande att även muntliga avtal är giltiga. Det rekommenderas dock ändå av formella skäl att ett köpeavtal upprättas.
En fråga som däremot inte är helt enkel är vilket pris som tillgången kan överlåtas till. Huvudregeln är att tillgångarna ska överlåtas till marknadsvärdet; om överlåtelse sker till ett mindre värde (även om det är minst bokfört värde) kan det anses vara en värdeöverföring. Om däremot en äkta koncern upprättas kan det bli möjligt att överlåta tillgångar till underpris.
Ett inte lika vanligt alternativ men som kan bli aktuellt, särskilt vid överlåtelser till större värde, kan vara delning av aktiebolag (s.k. ”fission”). Delning innebär att aktiebolagets skulder helt eller delvist tas över av ett eller flera andra aktiebolag. Med ”helt eller delvist” menas att det är möjligt att låta aktiebolagets alla tillgångar och skulder delas upp i två nya aktiebolag varpå det första aktiebolaget upplöses. Det är även möjligt att bara en viss del av tillgångarna och skulderna övergår till ett nytt aktiebolag.
Terra kan aktiebolagsrätt!
Vi vet att aktiebolagsrätt inte är det första som entreprenörer tänker på. Det är dock väldigt viktigt att allt blir rätt från början då även mindre misstag kan leda till stora konsekvenser.
Hos Terra får du alltid ett skräddarsytt team med god kompetens inom aktiebolagsrätt och som förstår entreprenadbranschen. Vi är med dig hela vägen och hjälper dig förstå både för- och nackdelarna med koncerner.